Hogyan változnak az otthonteremtési és lakástámogatások 2024-től?

Hogyan változnak az otthonteremtési és lakástámogatások 2024-től?

2023-07-27 10:38:16

Lakásvásárlás: Használd ki az idén még elérhető támogatásokat!


2023-ban még megkaphatod:

- Babaváró hitel: 10 000 000 Ft (30-40 év között is)

- CSOK: 600 000 Ft - 10 000 000 Ft

- CSOK-hitel: 10 000 000 - 15 000 000 Ft

- ÁFA-visszaigénylés

- Illetékmentesség: 0% (4% helyett)


Az ingatlanvásárlás jó időzítésével több millió forintot nyerhetsz! 2024-től az 5 000 fő feletti településeken több támogatás, támogatott hitel, kedvezmény megszűntetésre kerül.


Hogyan módosul a CSOK és Falusi CSOK támogatás?


A kormányrendelet értelmében 2024. január elsejétől a CSOK támogatás az 5 ezer főnél nagyobb településeken csak külterületi birtokközpontra vagy tanyára vehető igénybe. Elvárás, hogy lakóépület is legyen a telken.

A nagyobb városok belterületén tehát a Családi Otthonteremtési Kedvezmény megszűnik, emellett az új ingatlanra igénybe vehető támogatás az 5 ezer főnél kevesebb lakosú településeken is kizárólag egylakásos lakóépületek esetén marad meg. Vagyis új építésű többlakásos lakóépületekre nem vehető igénybe 2024-től kedvezmény.

Emiatt azon családoknak, akik nagyobb településen szeretnének lakást vagy házat vásárolni, illetve építeni, érdemes minél előbb lépni, ugyanis a CSOK-ot csak 2023. év végéig használhatják ki.

Az 5 ezernél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált településeken ugyanakkor 2024-től továbbra is igényelhető a CSOK támogatás és annak speciális formája, a Falusi CSOK, amelyet kifejezetten tanya, birtokközpont illetve preferált kistelepülésen lévő ingatlan megvásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez lehet igénybe venni.

2024. január 1-től az alábbiak szerint alakul a támogatási összeg:

Új ingatlan vásárlására, építésére (CSOK):

1 gyermek esetén 600 ezer forint,
2 gyermek esetén 2,6 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.
Meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén (Falusi CSOK):

1 gyerek esetén 500 ezer forint,
2 gyermek esetén 2 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint támogatás igényelhető.
Használt lakás vagy ház megvásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén (Falusi CSOK):

1 gyermek esetén 1 millió forint,
2 gyerek esetén 4 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Ez utóbbi esetben a Falusi CSOK támogatás összegének legfeljebb a fele fordítható vásárlásra. Kizárólag használt lakás vagy ház megvásárlására az új szabályok értelmében nem lesz lehetőség otthonteremtési kedvezményt igénybe venni.



Hogyan alakul a CSOK Hitel?


A CSOK, illetve Falusi CSOK támogatás mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel megmarad, változatlan összeggel.

Új lakás vásárlása esetén az elérhető összeg:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 10 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Használt ingatlan vásárlásával egyidejű korszerűsítés, bővítés esetén elérhető CSOK+Hitel maximális összege:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 10 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint érhető el.
Korszerűsítés, bővítés esetén felvehető maximális összeg:

1 gyermek esetén 0 forint,
2 gyerek esetén 5 millió forint,
3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint érhető el.
Nagyobb települések belterületén tehát le kell mondanunk a CSOK-kal együtt a támogatott lakáshitelről is, illetve használt lakás vásárlásakor sem tudjuk igényelni majd a CSOK hitelt, ha nincs a megvásárlással együtt korszerűsítési, bővítési célunk is.



Hogyan változik a Babaváró hitel 2024-től?


Kedvező hír, hogy 2024. január 1-től a Babaváró hitel maximálisan igényelhető összege 1 millió forinttal nő, így ekkortól akár 11 millió forint szabadon felhasználható, kamatmentes hitelt igényelhetnek a gyermeket tervező házaspárok.


Ehhez kapcsolódóan a kölcsön törlesztőrészletére érvényben lévő felső korlát 50 ezer forintról 51 ezer forintra emelkedik. A 11 millió forintos igénylésnél fizetendő induló havi részlet 20 éves futamidő esetén 50 417 forint.


Ugyanakkor a feltételekben szigorítás történt, ugyanis 2024-től az igénylő házaspár hölgy tagjának 30 év alattinak kell lennie. Ez a korábbi, 41 éves korhatárhoz képest jelentős változás.


Átmeneti könnyítés, hogy 2025. január elsejéig még akár 40 éves korban is igényelhető a Babaváró támogatási program, de kizárólag akkor, ha a feleség már várandós (a magzat betöltötte a 12. hetet). Ez esetben az igényléssel egyidejűleg kérhető a törlesztés szüneteltetése három évre, illetve a kamatmentesség feltétele is teljesült a kamattámogatott kölcsön futamidejének végéig.


A feltételek szigorítása jelentősen megnehezíti az otthonteremtés előtt álló, vagy más lakáscélt (lakásvásárlás, építkezés, felújítás, korszerűsítés, bővítés) tervező családok helyzetét, hiszen a legtöbben ezen célokra, illetve az önerő előteremtésére vagy kiegészítésére igényelték a Babaváró hitelt. Azoknak tehát, akik ingatlanvásárlás vagy egyéb lakáscélok megvalósítása előtt állnak, és az új feltételeknek nem felelnek meg, érdemes lehet még 2023-ban igényelni a támogatást.


Ezt támasztja alá a Babaváró hitel kamattámogatási összegének, illetve a támogatási feltételek meghiúsulása miatt fizetendő díj mértékének változása is, ami miatt szintén érdemes lehet még idén kihasználni a lehetőséget és elindítani az igénylést.



Mi változik az ÁFA-visszatérítési támogatás kapcsán?


Az adó-visszatérítési támogatás 2024-től is velünk marad. A CSOK támogatással megvásárolt új lakásokra vonatkozó lakásáfa továbbra is 5 százalék marad, melyre a jövő évben is igénybe vehető a visszatérítés az összeghatár korlátozása nélkül.


A Falusi CSOK-kal megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkák 27 százalékos áfatartalma szintén visszaigényelhető, legfeljebb 5 millió forintig. Ugyanez igaz az új építésekre vonatkozó 27 százalékos áfára is.



Hogyan változik az illetékmentesség 2024-ben?


A megvásárolt ingatlan forgalmi értéke – ez általában a vételár – után a vásárlónak úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illetéket – a köznyelvben ezt szokás vagyonszerzési illetéknek is nevezni – kell fizetnie a NAV részére. Az illeték mértéke alapesetben az ingatlan vételárának 4 százaléka. Ezt azt jelenti, hogy például egy 50 millió forintért megvásárolt ingatlan után a vásárlónak 2 millió forintot kell utólag megfizetnie.


A vagyonszerzési illeték esetében számos kedvezményre lehet jogosult a lakásvásárló. Ezek egyike, hogy amennyiben az ingatlan megvásárlásához CSOK igénylés kapcsolódik, a vagyonszerzés illetékmentes. Ezért azon családok számára, akik 2024. január 1-jétől nem jogosultak CSOK támogatásra, a vagyonszerzési illeték jelentős plusz kiadást jelenthet majd.


A CSOK-tól független, ezért jelen állás szerint 2024-ben továbbra is illetékmentes marad az építési telek megvásárlása, amennyiben a vevő vállalja, hogy az adásvételtől számított 4 éven belül olyan lakóingatlan épül rá, amelynek mérete eléri a helyi településrendezési szabályban meghatározott maximális alapterület legalább 10 százalékát.


A jelenleg ismert szabályok értelmében a fiatal lakásvásárlók számára elérhető illetékkedvezmény is megmarad jövőre. A vagyonszerzési illeték ugyanis 2%-ra csökken akkor, ha a vásárló 35 év alatti, és az első saját tulajdonú új építésű ingatlanát vásárolja meg. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy az ingatlan vételára nem érheti el a 15 millió forintot, ennyiért azonban jelenleg nem igazán lehet új építésű ingatlanhoz jutni. Segíthet, ha a fiatal nem egyedül vásárol, az ingatlannak pedig mindketten a tulajdonosai lesznek, mert akkor a vételárnak 30 millió forint alatt kell lennie. (Persze ennyiért se könnyen lehet jelenleg új lakást találni még vidéken sem.)



Hogyan lehetséges, hogy a támogatási rendszer átalakítása több millió, vagy akár több 10 millió forinttal növeli meg az ingatlanvásárlás teljes költségét?


A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami a gyerekek számától és az ingatlan típusától – használt vagy új lakás – függően 0,6-10 millió forint pénzügyi előnyt jelent jelenleg. Ezen kívül a CSOK-hoz számos egyéb kedvezmény kapcsolódik, így a CSOK-kal vásárolt használt és új építésű ingatlanok után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni (a vételár 4%-a), új építésű ingatlanok esetében pedig utólag visszaigényelhető az 5%-os lakásáfa is. Ez utóbbi egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében például 2,38 millió forint visszatérítést jelent 2023-ban.


Amennyiben a család a 2024-től érvényes kormányrendelet alapján nem jogosult a CSOK támogatásra, akkor nem igényelheti meg mellé a végig fix 3%-os kamatú CSOK hitelt sem, ami a jelenleg elérhető, 8,5-10,5%-os kamat piaci lakáshiteleknél lényegesen olcsóbb. 15 millió forint hitelösszeg esetén – 2 gyerekkel 10 millió forint, 3 vagy több gyerekkel 15 millió forint összegű támogatott hitel igényelhető legfeljebb – egy CSOK hitel és egy kedvező piaci lakáshitel havi törlesztője között körülbelül 50 ezer forint a különbség, ami két évtized alatt csaknem 12 millió forint plusz költséget jelent a családnak.


Ha ezekhez hozzávesszük, hogy a család eleshet az illetékmentességtől, valamint új lakás esetén nem igényelheti vissza az 5%-os lakásáfát, akkor a plusz teher máris több tízmillió forintra hízhat.



Mit kell tenned, ha még 2023-ban szeretnéd megkapni a támogatásokat és támogatott hiteleket?


Amennyiben jelenleg jogosult vagy a CSOK támogatásra, ám olyan település belterületén vásárolnál lakóingatlant, ahol ez már nem lesz elérhető 2024-től, akkor mindenképp célszerű időben lépned. Ha még 2023-ban vásárolsz ingatlant, akkor lehetőséged lesz megigényelni mellé a CSOK támogatást és a CSOK hitelt, valamint kihasználhatod az illetékmentességet és új lakás esetében az áfa-visszatérítést is.


Azon családoknak, akik különböző lakáscélokra vagy az önerő előteremtésére vennék igénybe a Babaváró hitelt, de a jövőre érvényes feltételeknek már nem felelnek meg, szintén érdemes lehet sietni.


A Bankmonitor kalkulátorával lehetőséged van személyre szabott kalkulációt készíteni, amellyel láthatod, hogy 2023-ban, vagy 2024-ben járhatsz-e jobban, ha lakáscélodhoz támogatásokat is igénybe vennél. Készíts összehasonlítást, kérd az eredmények megküldését e-mailben, és vedd igénybe a Bankmonitor szakértőinek díjmentes segítségét, hogy anyagilag is a legjobb döntést hozhasd meg!

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
felugró ablak bezárása
Hírlevél feliratkozó űrlap

Adja meg elérhetőségeit, hogy mindig értesüljön az aktuális ingatlanpiaci hírekről!

Név *

Email *

Telefonszám


Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!